Pauser viktiga vid studier

Att införliva fysiska aktiviteter i sina studier behöver inte bara ske i form av praktiska övningar i klassrummet. Det är också mycket viktigt när man studerar själv på högre nivå, men då av en annan anledning, nämligen att ta pauser från sina studier.ice-cream-702934_640

En viktig anledning till att ta regelbundna pauser när man till exempel studerar inför en tenta eller arbetar på en uppsats är att människans hjärna bara klarar av att koncentrera sig och arbeta hårt en viss tid innan den blir distraherad och man känner sig trögtänkt och sömnig. Det gör att all tid man studerar efter att man har förlorat koncentrationen är mer eller mindre bortkastad tid, eftersom informationen man läser inte tas in ordentligt. Att ta pauser från studierna kan hjälpa med koncentrationen på flera sätt. Dels ger det alltså hjärnan en vilopaus, och tillåter det redan studerade materialet att sjunka in och befästas bättre. En paus kan också användas till att resa sig från stolen och röra på sig, något som motverkar spänningar i kroppen (vilka i värsta fall kan leda till huvudvärk och verkligen förstöra koncentrationen). När man ändå är uppe och rör på sig kan det också vara bra att under pausen passa på att gå till köket och äta eller dricka något. Detta tillför ny energi till hjärnan och kroppen, och gör att man klarar av att studera mer intensivt när man väl studerar. Det kan slutligen vara bra att tänka på något helt annat en kort stund, för att låta hjärnan vila helt och hållet.

Pauserna behöver inte vara längre än några minuter, men man bör lägga in en paus varje timme som man studerar. Genom att ta regelbundna pauser och anteckna medan man studerar håller man koncentrationen uppe, och undviker att falla i tidsödande fällor som sociala medier och internetsurfande. Då kommer pluggandet att ge bättre resultat på kortare tid! Dessutom kan det hjälpa mot uppskjutarbeteende, eftersom dagen blir mer överskådlig då man delar in den i entimmespass. Om man vet att man bara behöver plugga i en timme innan man får ta paus, kan det kännas lättare att sätta igång än om man har bestämt sig för att plugga ”hela dagen”.