Studier visar att barn som är utomhus mycket, sommar som vinter, är friskare än barn som endast är ute en kort stund varje dag. Många förskolor idag är dessutom trångbodda, med många barn på liten yta, och sjukdomar sprids lätt. I Ur och Skur-förskolor är barnen ute hela eller större delen av dagen och ofta både äter och sover de utomhus. Naturen blir deras lekplats och de tränar grovmotorik och balans när de balanserar på stockar och hoppar från stenar. Skogen bjuder in till lek och spring, alltifrån kurragömma bakom träden till stillsam lek med kottar eller bygge av kojor.
Svenskar älskar naturen
Naturen, och då kanske främst skogen, har alltid spelat en viktig roll för oss svenskar. Det är dit vi går för hämta kraft eller koppla av. Friluftsfrämjandet har 84 000 medlemmar och det är ur deras verksamhet I Ur och Skur-förskolorna sprungit fram. Om skogen, fjällen och sjöarna är det mest svenska vi har, är det inte så förvånande att även kungligheter sätter sina barn i Friluftfrämjandets förskolor. Efter två år i Danderyd meddelade dock Hovet att Prinsessan Estelle lämnar ur och skur av logistiska skäl. De poängterar att de var mycket nöjda med sin förskola och berättar att hon är ett barn som tycker om att röra på sig.
Vad är Ur och Skur
Det som främst utmärker I Ur och Skur-förskolorna är tiden barnen är ute. Istället för någon timme utomhus på förmiddagen och en stund på eftermiddagen, som är vanligt på andra förskolor, förlägger de större delen av verksamheten ute i skogen. Pedagogiken går ut på att barnen får undersöka och lära sig och att pedagogerna lär sig tillsammans med dem. Natur och miljö är självklart i fokus och barnen får lära sig om återvinning, liksom om kompostering och odling. Genom friluftsliv och lek bland björkdungar och i vattenpölar utvecklas de i samspel med varandra och får ge utlopp för allt spring i benen. Studier visar att I Ur och Skur-barn inte bara är friskare än andra, utan också mindre rastlösa.